Ljekovitost i snaga cjelovite hrane

rucakTeško da postoji išta zdravije i išta učinkovitije za rješavanje ozbiljnih zdravstvenih problema kod čovjeka od cjelovite prehrane.

Cjelovita prehrana bazirana gotovo isključivo na namirnicama biljnog podrijetla mnogo je učinkovitija u promicanju zdravlja i sprječavanju bolesti od bilo kojeg postojećeg lijeka, operativnog zahvata, dodatka prehrani ili genetskih manipulacija. Kad bi cjelovita prehrana mogla biti pretočena u tabletu, pa da ju možemo uzimati bez uloženog rada i truda, zasigurno bi bila najprodavaniji lijek na svijetu! Ali budući da ona nije komercijalni proizvod, ne promoviraju ju velike marketinške kompanije i ne reklamira se na televiziji, svatko tko se želi kvalitetno hraniti sam mora uložiti vrijeme i novac na traženje informacija i samoedukaciju.

Zamislite da, u pauzi svog omiljenog filma, gledate reklamu za kvalitetne, ukusne i zdrave namirnice poput graha, integralne riže ili npr. luka? Od toga se nijedna kompanija ne bi mogla obogatiti, a bez šarenih pakiranja i velikih obećanja o hranjivosti i kvaliteti, promoviranje bi izgubilo na smislu upravo zato jer svi znamo da su te namirnice zdrave! Stoga, čemu ulagati novac u njihovo reklamiranje kad ne donose profit?

Iz meni nepoznatog razloga mnogi smatraju da je „zdrava hrana“ bezukusna i nemaštovita, da je priprema zahtjevna, namirnice nedostižno skupe, a sve češće nailazim i na mišljenje da je kuhanje kod kuće čisti gubitak vremena koje bi se moglo pametnije utrošiti na nešto važnije. Pa postoji li išta  ključnije i važnije za postizanje zdravlja od svakodnevne pripreme cjelovitih obroka kod kuće i uživanje u njima u društvu cijele obitelji? Mislim da nema, a to potvrđuju i znanstvena istraživanja.

Dokazano je da:

  • Ono što jedemo svakodnevno daleko snažnije određuje hoćemo li biti zdravi nego naš DNK ili prisutnost kemikalija koje vrebaju u našem okolišu
  • Hrana koju konzumiramo može nas izliječiti brže i dublje od najskupljih lijekova, i dramatičnije od većine operacijskih zahvata, bez nuspojava.
  • Cjelovita prehrana sprječava obolijevanje od raka, srčanih bolesti, dijabetesa tip 2, moždanog udara, degeneracija, migrena, disfunkcije erekcije i artritisa, da navedem samo neke. Također uklanja većinu migrena, akni, prehlada i gripa, kroničnih bolova i problema s probavom.
  • Nikada nije kasno da počnemo jesti zdravo i kvalitetno! Dobra prehrana može obrnuti smjer razvoja postojećih bolesti.

Zahvaljujući evoluciji, programirani smo da posežemo za hranom koja podržava naše zdravlje. Sve što moramo učiniti jest vratiti se svojim prehrambenim korijenima, što zaista ne uključuje nikakve radikalne poteze! U današnje vrijeme, povratak izvornoj hrani ipak se smatra radikalnim budući da to znači da svjesno odlučujemo izbjegavati bezbroj prehrambenih proizvoda koji se nude na svakom koraku, i neprestano smo izloženi pritiscima društva, medija i bliže okoline ne bi li se uklopili u uobičajene obrasce i navike prehrane. No ukoliko smo odlučni u svojoj nakani da budemo zdraviji i sretniji te svakodnevno kvalitetno jedemo, i naši okusni pupoljci će se promijeniti i početi prepoznavati hranu dobru za naše zdravlje. Prestat ćemo žuditi za rafiniranim namirnicama niske hranjive vrijednosti i uživati u jednostavnim okusima koje nudi priroda.

Evo nekoliko jednostavnih smjernica kako da svoju prehranu usmjerite na pravi put:

  • Jedite raznoliko povrće i voće, sjemenke i orašaste plodove, mahunarke i cjelovite žitarice.
  • Izbjegavajte industrijski prerađenu hranu, namirnice životinjskog porijekla, izbjegavajte proizvode s dodanom solju, uljem ili šećerom.
  • Opustite se. Moderni nutricionizam sklon je prehranu svoditi na brojke, pa očekujemo da nam nutricionisti kažu koliko točno grama zelenog povrća moramo pojesti, koliki mora biti omjer masnoća, bjelančevina i ugljikohidrata u našoj prehrani, da nam razjasne trebaju li se neke namirnice konzumirati zajedno ili odvojeno i sl. Tražimo koncizna pravila izvana i vrlo smo često zbunjeni kontradiktornim informacijama. Imajte na umu da je nemoguće baratati točnim brojkama u prehrani, jer ne postoje znanstveni dokazi koji u potpunosti odgovaraju na ta pitanja! Gotovo ništa u prirodi nije onoliko precizno kao što se nama čini, a što se tiče dokaza kojima baratamo, ukoliko se hranite cjelovitim namirnicama , tu prestaje potreba za brigom o detaljima. Svoju prehranu bazirajte na cjelovitim namirnicama, pretežno biljnog porijekla i kuhajte redovito, a vaše će tijelo obaviti sva ostala potrebna zbrajanja i oduzimanja!

Cjeloviti način prehrane koristi ne samo nama nego i našem okolišu. Konzumiranje namirnica biljnog podrijetla usporava globalno zagrijavanje, smanjuje onečišćenje podzemnih voda, a potreba za sječom šuma za pašnjake bitno se smanjuje.

No, ne treba ići u ekstrem- nema dokaza da ljudi koji konzumiraju vrlo mali postotak kvalitetnih  namirnica životinjskog porijekla (do 10%), ugrožavaju svoje zdravlje (izuzev ako se radi o raku, srčanim bolestima i sličnim ozbiljnih oboljenjima kod je inzistiranje na maksimalno uravnoteženoj prehrani isključivo na biljnoj osnovi nužno). No što se cjelovitije hranimo, to ćemo biti zdraviji i za to postoje nepobitni znanstveni dokazi.

Imam potrebu samo nešto razjasniti, a to je razlika između cjelovite prehrane koju spominjem i vegetarijanstva i veganstva.

Većina vegetarijanaca konzumira mlijeko i mliječne proizvode, jaja, preveliku količinu rafiniranih ugljikohidrata i industrijski prerađene hrane.

Vegani pak ne konzumiraju namirnice životinjskog podrijetla no često unose previše biljnih masnoća (margarin, prerađena ulja), rafiniranih ugljikohidrata (šećer i bijelo brašno), soli i rafinirane hrane.

Cjelovita prehrana na biljnoj osnovi ne zasniva se na ideologiji, fleksibilnija je te tijelu pruža mogućnost da se samo iscijeli. I ama baš svatko od nas ima tu moć u svojim rukama- da pametnim odabirima u prehrani dopusti ostvarivanje punog potencijala svojeg duha i tijela koji se mogu realizirati jedino ako smo zdravi.

Dopustite si da budete najbolja verzija sebe: jedite kvalitetno i cjelovito, svaki dan, do kraja života!

 

signature_bold