Superhrana naša svagdašnja - Srdele

Vjerujem da riječ ‘superhrana’ ovih dana čujete na svakom koraku. Superhrane iskaču sa polica u trgovinama i ljekarnama, vire iz izloga, ladica i novinskih reklama. Svi želimo jesti superhranu jer vjerujemo da ćemo od nje i sami postati super. Vjerujemo da superhrana pojačava našu vitalnost, a ono što zasigurno znamo jest da smanjuje debljinu naših novčanika! Jer cijena superhrane je ono što u vezi nje nije baš tako super. Na kraju mjeseca se zbog superhrane nerviramo, shvatimo koliko smo potrošili, pod stresom smo i onda naša novostečena vitalnost rapidno pada. Dakle, superhrana je vrlo nezgodna. Kako bi samo lijepo bilo da postoji superhrana prerušena u običnu hranu, s običnom cijenom…

Dragi moji, reći ću vam jednu dobro čuvanu tajnu- superhrane ima na svakom koraku! Ona nije glamurozna, nema egzotično ime niti je upakirana u zapečačene dizajnerske paketiće. Superhrane ima i među namirnicama koje nas okružuju svakodnevno, među voćem i povrćem i ostalim divotama koje su nam u usta turale naše brižne majke i bake! Obične namirnice poput hrskave mrkve, flekaste jabuke, omraženih prokulica, gorkastih oraha, sluzavog ječma, običnog graha i jeftinih srdela (da spomenem samo neke), uz minimale intervencije u kuhinji pretvaraju se u nutritivne bombe koje nam nude zdravlje po vrlo primamljivoj cijeni!

Odlučila sam ovu kolumnu posvetiti modrozelenkasto-srebrnastoj jadranskoj kraljici- srdeli. Jer ona to zaslužuje!

Nekoliko zanimljivosti o srdeli

Srdele tj. sardine dobile su ime po, naravno, talijanskom otoku Sardiniji. Hrane se gotovo isključivo planktonima pa su zbog toga sve popularnija riba za češću konzumaciju, budući da nema opasnosti od zagađenja teškim metalima. Iako postoji šest vrsta srdela iz obitelji Clupeida, preko 20 vrsta ribe prodaja se pod imenom srdela, a da to ustvari baš i nisu! Imamo sreću što je srdela uobičajena riba u Jadranskom moru  pa nam je lako dostupna svježa tokom cijele godine, dok se u velikom dijelu svijeta srdela može nabaviti samo konzervirana.

Dobrobiti za zdravlje

Sredele su bogate brojnim nutrijentima koji podržavaju zdravo srce zato što su:

  • jedan su od najbogatijih izvora iznimno važnih Omega-3 masnih kiselina DHA i EPA koji smanjuju krvni tlak
  • izvrstan izvor vitamina B12 koji također pomaže u održavanju zdravog krvožilnog sustava

Srdele pomažu očuvanju kostiju jer su:

  • Bogat izvor vitamina D koji radi naše kosti i pomaže u apsorpciji kalcija
  • Dobar izvor fosfora koji jača koštanu matricu
  • Bogate vitaminom B12 koji podržava zdravlje kostiju

Osim navedenog, srdele su odličan izvor esencijalnog minerala selena, zatim kalcija, vitamina B2, B3, joda i bakra.

Savjeti za čuvanje i pripremu

Uvijek birajte srdele koje nemaju intenzivan riblji miris, čije je meso čvrsto na dodir, koje se sjaje i imaju bistre oči. Obavezno ih očistite netom nakon kupnje! Prvi korak je čišćenje ljuski:  nožem lagano, od repa prema glavi, nježno pređite nekoliko puta preko dok ne odstranite sve ljuskice. Nakon što ste očistili kožu, potrebno je odstraniti iznutrice. Kažiprstom krenite od glave, odnosno škrga, i jednim potezom prsta izvaditi sve iznutrice. Na kraju srdele isperite hladnom vodom.

Ukoliko moraju stajati u hladnjaku, zapamtite da uobičajena temperatura 2C-4C u frižideru nije dovoljno niska da bi spriječila kvarenje, već je potrebo postići temperaturu od    -2C do 0C tako da očišćene srdele posušite, stavite u vrećice za zamrzavanje pa ih odložite u zdjelu punu leda i sve zajedno stavite u hladnjak, te povremeno cijedite višak vode i dodajete novog leda. Na ovaj će se način srdele održati nekoliko dana, iako ih je najbolje pripremiti isti dan!

Ako kupujete konzerviranu srdelu, birajte onu u maslinovom ulju ili vodi. Povremeno konzerve okrenite naopačke kako bi sve srdele bile u tekućini- to će spriječiti sušenje.

Kombiniranje s drugim namirnicama

Maslinovo ulje i limunov sok apsolutno su najbolja marinada za srdele! Također se odlično slažu s češnjakom, lukom, maslinama, svježom rajčicom i komoračem. Svježi i suhi mediteranski začini poput bosiljka, ružmarina i origana dat će srdelama posebnu aromu.

Marinirane svježe srdele

Mnogi ne znaju da se srdela može konzumirati i bez termičke obrade- ako volite izvorni okus mora, svakako isprobajte ovaj način pripreme! Dok sam živjela u Istri znali smo dočekati ribarske brodice i kući odnijeti vrećicu punu srebrnkastih i sjajnih, svježe ulovljenih srdela kupljenih po smiješnoj cijeni! Ovaj me način pripreme podsjeća na jednostavna jela koja su ljudi pripremali prije pojave prehrambene industrije, kada je jedina hrana na raspolaganju bila prava, svježa hrana izvornog okusa.

Srdele stavite na dno široke posude u jednom sloju. Dodajte sve ostale sastojke- neka svaka srdela bude prelivena marinadom. Poklopite i pustite da se mariniraju dva sata na sobnoj temperaturi, ili do dva dana u hladnjaku. Pošpricajte sa još maslinovog ulja i malo limunova soka netom prije serviranja. Meso će tokom marinade postati bijelo, ali će zadržati formu,  čvrstinu i okus. Servirajte uz zdjelu sezonskog zelenja ili, ljeti, uz šnite svježe ubrane rajčice. Meko kuhana palenta izvrsno se slaže s mariniranim srdelama, kao i komad domaćeg kruha s kojim možete ‘potoćati’ višak marinade! Dobar vam tek!

Šalji dalje!

Ako ti se sviđa ovaj post ili misliš da bi bio drugima koristan, podijeli ga!