Lažni umak od rajčice

Iliti kako izbirljivce nahraniti s puno divnog povrća bez da su svjesni što jedu!

Ima nešto primamljivo  u okusu rajčice, nešto zbog čega je tako mnogo ljudi obožava iako možda ne vole drugo povrće. Često će izbirljivo dijete ispljuckati juhu ili umak od povrća ali ako se radi o paradajz sosu, vjerojatno će ga halapljivo pojesti. Vjerojatno. Isto vrijedi i za muževe izbirljivce. Dobro, oni neće pljuckati hranu za stolom (nadam se) no npr. umak od bundeve rijetko će izazvati oduševljenje i ovacije, a pašta sa šalšom definitivno hoće. Bar je tako kod mene.

Ali, dugogodišnje kuharsko iskustvo je moćno oružje i ne treba ga pocijenjivati!  Treba mjesečnu kvotu bundeve, mrkve i cikle koju smatram da je nužno pojesti negdje i ugurati, a da prođu neopaženo.

Tu nastupa lažna rajčica, tj. umak od mrkve, cikle, bundeve i luka koji će zavarati i najveće mudrice! No zadatku pripreme treba pristupiti ozbiljno i s pažnjom kako bi ‘podvaljivanje’ bilo uspješno.

Stoga, nabavite sve potrebne sastojke, zaključajte se u kuhinju i ,dok nitko ne gleda, napravite veću količinu lažne rajčice- vaš adut u (ponekad nemogućoj) misiji šopanja ukućana raznolikim povrćem!

Potrebni sastojci su:

Bundevu ogulite i očistite od koštica. Mrkvu dobro operite. Luk ogulite. Sve navedeno narežite na veće komade (cca. 4 cm). Ciklu ogulite i narežite na 3mm tanke ploške po cijeloj dužini. U lonac debelog dna stavite svo navedeno povrće, lovorov list i dodajte vode da prekrije dno, do visine od 1 cm. Možete koristiti ekspres lonac ili obični lonac- u običnom će kuhanje trajati malo duže. Dodajte nekoliko prstohvata soli i stavite na jaču vatru. Poklopite i pričekajte da voda provrije. Zatim smanjite vatru na minimum i kuhajte dok povrće skroz ne omekša. U ekspres loncu će se kuhati 20ak minuta a u običnom 30ak minuta. Ukoliko kuhate u običnom loncu, pazite da ne ispari voda! Važno je da je povrće nakon kuhanja, kada ga probodete vilicom, mekano- pogotovo mrkva i cikla.

Vadilicom izvadite iz lonca veći dio ploški cikle i odlijte u zdjelicu jedan dio vode od kuhanja povrća (i sačuvajte ju). Ovo je ključno, budući da cikla pušta dosta boje, a pogoditi pravu nijansu najveći je izazov pripreme ovog umaka! Zato morate poduzeti sve mjere predostrožnosti kako ne bi dobili ljubičastu ili narančastu nijansu koja će doživjeti fijasko i raskrinkati vaše namjere.

Dakle, kad ste maknuli veći dio cikle i dio tekućine, povrće izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu. Vrlo brzo ćete vidjeti koja nijansa prevladava- vjerojatno će pire biti narančast. Sad je vrijeme da malo po malo dodajete preostale šnite cikle i vodu od kuhanja- i tako sve dok ne dobijete žarko crvenu boju i gustoću koja vam je potrebna. Budite strpljivi. I meni je prvih nekoliko pokušaja bilo teško postići pravu nijansu, ali ovaj savjet s odvajanjem cikle i soka je trik koji vas vodi do uspjeha!

Pred kraj u umak protisnite češnjak, dodajte maslinovog ulja, soli, papra, suhih začina, žlicu umeboshi octa (ako imate), i na kraju malo octa koji će dati ‘šmek’ na rajčicu. Dodajte ove začine malo po malo, da bi pogodili okus, jer previše octa opet će razotkriti prevaru! Eto, ako ste sve napravili kako treba, u loncu imate lažni umak od rajčice! Bravo vi! 🙂

Šalji dalje!

Ako ti se sviđa ovaj recept ili misliš da bi bio drugima koristan, podijeli ga!