Limunasti & Hrskavi keksići

Zima galopira, a meni se galopira jedino prema kauču gdje me čeka naš mačak i zdjela s keksićima. Pa da ove godine ne budu svi sa cimetom, odlučila sam se podijeliti sa pučanstvom jedne limun keksiće koji se tope u ustima i griju (moje) srce!

Kad sam kreirala ovaj recept željela sam napraviti prave, hrskave kekse; ne one pre-zdrave verzije koji budu tvrdi k’o kamen ili podsjećaju na slane krekere. A glavnu riječ u hrskavosti ima- margarin! Nije da ga volim, ali za kekse je dušu dao (kako bi rekla moja baba Fumica). Ako nemate love za skupi bio-margarin, onda će i običan biti OK, ali onda pojedite dva keksa dnevno, a ne četiri! He, he…

Potrebni sastojci su:

Miksajte omekšali margarin sa demerara šećerom oko minutu, pa dodajte sojino mlijeko, koricu limuna i prah vanilije.

Zasebno pomiješajte suhe sastojke pa umiksajte u smjesu sa margarinom dok se sve dobro ne poveže. Tekstura tijesta će biti mrvičasta ali se lako povezuje kad je stisnete među prstima.

Tijesto razvaljajte između dva masna papira, pa moldicom oblikujte srčeka (može i neki drugi, vama dragi, oblik).

Prebacite ih u pleh obložen masnim papirom. Po svakom srcu pospite malo demerara šećera pa utisnite prstom u tijesto. Pecite 6-10 minuta na 160 stupnjeva, dok lagano ne porumene.

Mali savjeti Chefa:

  • keksiće razvaljate skroz, skroz tanko. Komadiće tijesta koji ostaju van moldica povežite u novi komad tijesta, pa njega razvaljajte, i tako sve dok više ne ostane tijesta.
  • Pri pečenju se poneki tanki keksić savije, zato ih nemojte peći na temperaturi višoj od 160 stupnjeva!
  • Umjesto demerara šećera možete koristiti bilo koji sirovi smeđi šećer koji nije previše vlažan i taman (npr. Muscovado šećer nije dobar jer mijenja boju tijesta i pun je grudica).

 

I tako gric, gric, gric u Novu godinu!

Šalji dalje!

Ako ti se sviđa ovaj recept ili misliš da bi bio drugima koristan, podijeli ga!