Sirovi falafel

Napokon jedan receptić za nešto slano! I napokon jedan receptić bez kuhanja! Za sve one koji vole falafel, a žele izbjeći prženje ili mahunarke, ovo je prava stvar!

Recept vrlo sličan ovom možete pronaći i u mojoj kuharici Raw Food Kitchen.

Budući da tokom tjedna većinu vremena provodim u kuhinji, vikendom pokušavam izbjeći štednjak- eto tako nastaju moji sirovi recepti…iz nužde!
Iako ne zagovaram pretjerani unos sirove hrane po ovakvoj hladnoći, ove loptice su stvarno posebne; začinjene, zasitne i definitivno vas neće rashladiti kao hladna juha od krastavaca!

Smjesa u frižideru može stajati nekoliko dana pa ju ponekad napravim unaprijed, a onda falafele oblikujem netom prije serviranja- na taj način mogu poslužiti ukusno predjelo ili lagani ručak u samo nekoliko minuta…pravi raj za gladuše poput nas!

Potrebni sastojci su:

Sjemenke sameljite u mlincu za kavu u fino brašno. Sitno nasjeckajte orahe, namočene rajčice i peršin.

Dodajte ih, zajedno sa ostalim sastojcima, brašnu od sjemenki i dobro promiješajte rukama.

Uzmite malu količinu smjese i oblikujte loptice veličine oraha. Trebali bi dobiti 10-12 loptica.

Ako vam se jede skroz sirov međuobrok/obrok falafele servirajte na listovima salate, uz naribanu mrkvu i prešani crveni kupus, ili s povrćem kojeg imate. Kremasti umak od avokada jako dobro paše uz sirovi falafel!

Još jedan način serviranja je u maloj kukuruznoj bageti, s tofu majonezom ili domaćim ajvarom- jako fino, zasitno i puno hranjivih sastojaka. Držat će vas sitima iznenađujuće dugo!

I ne zaboravite kreirati svoje varijacije; zamijenite navedene sjemenke i orahe sa nekim drugim sjemenkama, orašarkama i začinima!

Šalji dalje!

Ako ti se sviđa ovaj recept ili misliš da bi bio drugima koristan, podijeli ga!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on stumbleupon
Share on whatsapp
Share on pocket
Share on email