Sirovi falafel

Napokon jedan receptić za nešto slano! I napokon jedan receptić bez kuhanja! Za sve one koji vole falafel, a žele izbjeći prženje ili mahunarke, ovo je prava stvar!

Recept vrlo sličan ovom možete pronaći i u mojoj kuharici Raw Food Kitchen.

Budući da tokom tjedna većinu vremena provodim u kuhinji, vikendom pokušavam izbjeći štednjak- eto tako nastaju moji sirovi recepti…iz nužde!
Iako ne zagovaram pretjerani unos sirove hrane po ovakvoj hladnoći, ove loptice su stvarno posebne; začinjene, zasitne i definitivno vas neće rashladiti kao hladna juha od krastavaca!

Smjesa u frižideru može stajati nekoliko dana pa ju ponekad napravim unaprijed, a onda falafele oblikujem netom prije serviranja- na taj način mogu poslužiti ukusno predjelo ili lagani ručak u samo nekoliko minuta…pravi raj za gladuše poput nas!

Potrebni sastojci su:

Sjemenke sameljite u mlincu za kavu u fino brašno. Sitno nasjeckajte orahe, namočene rajčice i peršin.

Dodajte ih, zajedno sa ostalim sastojcima, brašnu od sjemenki i dobro promiješajte rukama.

Uzmite malu količinu smjese i oblikujte loptice veličine oraha. Trebali bi dobiti 10-12 loptica.

Ako vam se jede skroz sirov međuobrok/obrok falafele servirajte na listovima salate, uz naribanu mrkvu i prešani crveni kupus, ili s povrćem kojeg imate. Kremasti umak od avokada jako dobro paše uz sirovi falafel!

Još jedan način serviranja je u maloj kukuruznoj bageti, s tofu majonezom ili domaćim ajvarom- jako fino, zasitno i puno hranjivih sastojaka. Držat će vas sitima iznenađujuće dugo!

I ne zaboravite kreirati svoje varijacije; zamijenite navedene sjemenke i orahe sa nekim drugim sjemenkama, orašarkama i začinima!

Šalji dalje!

Ako ti se sviđa ovaj recept ili misliš da bi bio drugima koristan, podijeli ga!