Top 30 pomagala u kuhinji!

Dio 1/5

U ime dolaska proljeća praznim svoje ladice, police, ormariće, kutije i vrećice…ali ne bacam ama baš ništa! Izvadila sam (skoro) sve što posjedujem od pomagala, u samo jednu svrhu: da ih dam na uvid vama, ljubiteljima zdrave&slasne hrane, kako bi vam pomogla u budućem pohodu u trgovinu s dobrim izborom kuhinjskih pomagala…Ili ova lista može jednostavno poslužiti kao potvrda da imate sve što vam treba (i još ponešto)!

Možda ste većinu ovih pomagala već vidjeli na moji fotografijama; negdje u pozadini, kao sporedne likove.
Danas sam se odlučila dati im glavnu riječ, jer bez ovih spravica moj rad bi bio puno teži i puno manje uspješan….U kalendarima kulinarskih fanatika trebao bi postojati Dan Kuhinjskih Pomagala! Živjela kuhinjska pomagala!!!!

Mjerne šalice i mjerne žlice

Ovi, potpuno obavezni setovi mjernih šalica i žlica/žličica kod nas su još uvijek rijetka pojava u većini kuhinja. I to se hitno mora promijeniti! Ne znam zašto moramo ući u EU da bi se te krasotice mogle kupiti i kod nas, ali za sada apeliram da obiđete sve bolje opskrbljenje trgovine kuharskom opremom i pronađete ih, ili jednostavno krenete u online shopping! Neće više biti nedoumica poput ‘koliko velika šalica je 1 šalica?’ ili zbunjenosti kada u ladici nađete veću i manju čajnu žličicu i pitate se na koju se veličinu mislilo u receptu gdje je preciznost jako važna…Ova dva seta riješit će te i slične probleme u roku dok si rek’o keks! Oni putuju samnom gdje god idem kuhati/peći/miksati, bez njih sam izgubljena. Totalno.

Noževi

Tko nema dobar set noževa, ne zaslužuje ni ući u kuhinju, a kamoli masakrirati povrće, voće i sve ostalo sa svojim tupim, iskrivljenim, zarđalim i savitljivim nožićima koji se ne zaslužuju tako ni zvati! Možda zvuči grubo, ali to je moje mišljenje! Ne imati bar dva dobra, redovito oštrena noža je isto kao da hoćete slikati sa četkicom za zube umjesto sa finim kistom. Tako nešto.
Treba vam: obavezno 1 nož za povrće (japanska katana ili santoku) te 1 mali nožić za guljenje i čišćenje. Kvalitetan nož za kruh je također važan. Jedan za filetiranje isto nije na odmet!

Oštrač noževa

Prepustite da se oštrenjem noževa uz pomoć štapnih keramičkih oštrača bave kršni momci u mesnicama, a vi si lijepo nabavite ovaj mali elegantni kutni oštrač pomoću kojeg, u svega nekoliko poteza možete naoštriti sve noževe, velike i male! Budući da je preporuka stručnjaka da se nož oštri nakon svakog (da, svakog!) korištenja, ova mini spravica olakšat će vam život!

Ekspres lonac

Ako želite jesti besprijekorno skuhanu integralnu rižu ili mahunarku, ekspres lonac je ono što vam treba! Nije potreban onaj najnovije tehnologije, sa sto dugmića i poklopcem za koji vam treba diploma da ga zatvorite ili otvorite… Uštedite novac i potražite najjednostavniji i najpouzdaniji ekspres lonac talijanskog proizvođačaL’Agostina. Zamjenski dijelovi nisu skupi pa vam taj lonac može besprijekorno služiti desetcima godina! Vrijedi ‘skočiti’ do Italije samo zbog ovoga, a usput se još nakupujte najbolje mozzarelle i parmezana za malo eura!

Gusena posuda s poklopcem

Zaboravite okrznute keramičke zdjele prekrivene alu folijom, ili vatrostalne posude kojima ne dihta poklopac; za najukusnije pečeno povrće, sočnu ribu ili kakav bogati složenac, gusenoj posudi nema premca! Unutra ostaju svi sokovi, dugo drži toplinu i, uz pravilno održavanje, služit će vam godinama!

Termometar za pećnicu

Teško je napisati recept za dobar biskvit, kruh ili pizzu a da se ne potegne pitanje temperature pečenja. Naravno da svaka pećnica vodi svoju politiku, i samo dugotrajnim korištenjem otkriti će vam se tajne uspješnog pečenja…Ali, što ako, kao ja, neprestano koristite različite, tuđe pećnice čije tajne još ne poznajete? Jednostavno i pametno riješenje je- prijenosni termometar za pećnicu! Taj može stajati ili visiti naglavačke i podnosi sve uvjete unutar pećnice, a vi više nikada nećete morati mozgati što je pećnica ovaj put smislila da vam zagorča život (ili bolje reći, biskvit)!

Nastavak slijedi za nekoliko dana!

Šalji dalje!

Ako ti se sviđa ovaj recept ili misliš da bi bio drugima koristan, podijeli ga!