Top 30 pomagala u kuhinji!

Dio 5/5

Evo nastavka moje liste; za prethodne dijelove kliknite ovdje.

Ručni mikser

Ručni mikser nije nešto što koristim baš svaki dan, ali mi svejedno treba i na popisu je mojih dragih pomagača. Najvažniju ulogu koji ima je miksanje veganskih kremi za torte i kolače, najčešće kremi na bazi margarina. Bez ručnog miksera teško da ćete napraviti glatku kremu za ukrašavanje. Iako štapni mikser može djelomično zamijeniti ručni mikser, za kreme ipak ostaje nezamjenjiv!

Wok + tavica od gusa

Njih jednostavno morate imati! Koliko sam samo brzih i zdravih jela napravila u woku, i koliko je samo palačinki moj muž ispekao u ovoj tavici (koji sam davno kupila za smješnih 7 Eura na sniženju u Ikei). Wok je malo veća investicija, ali imam sreću da mi je svekrva mudra žena koja zna birati rođendanske poklone! 🙂

Mutilice

Moje mutilice su svoje izmutile. Skroz su izlizane. Mučim ih svakodnevno, mutim sve i svašta; palenta bez grudica- zaslužna je mutilica; glatki puding- ništa bez mutilice; treba zgusnuti juhu- dodaj mi mutilicu! Zvuk mutilca pozadinska je glazba u mojoj kuhinji. Jesam spomenula da volim koristiti mutilice?

Cjedila

Nužno je imati bar dva cjedila u kuhinji, ili bar pet kad sam ja u pitanju! Mini cjedilo za čaj, pa plastično za cijeđenje kombuche i kefir gljivica (oboje ne podnose dodir s metalom), jedno cjedilo-vadilicu za vađenje povrća iz kipuće vode, pa jedno veće okruglo za sve i svašta, i jedno najveće koje se može okačiti u sudoper i idealno je za cijeđenje veće količine tjestenine, zelenog povrća, i naravno- za ispiranje škroba iz brašna u procesu izrade seitana. Znači ukupno pet. Pet cjedila. Kužite? 🙂

Oklagija

Ne znam postoji li hrvatska riječ za oklagiju. Ako postoji sigurno zvuči nezgrapno, a svi znamo što je oklagija. Iako danas postoje svakojake vrste napravljene od svakojakih materijala (čak postoje šuplje oklagije koje se mogu puniti hladnom ili toplom vodom- ovisno o potrebi), ja sam još uvijek vlasnik samo jedne starinske, drvene mini-oklagije i ne bih se mijenjala za nijednu SF oklagiju na ovom svijetu, sve da ju dobijem i besplatno. Kao i kod dasaka za rezanje, u kuhinji biram drvo i samo drvo!

Raspršivač plamena

Ne, ovo nije neki bacač plamena kojim raspršujem vatru po kuhinji, nego perforirani višeslojni disk od metala koji koristim kada se nešto u loncu mora dugo kuhati, a plamen na štednjaku je previše jak. Nužan je svima vama koji, kao ja, nemate super skupe lonce s debelim dnom, pa je vjerojatnost da vam neko jelo zagori puno veća. Ja imam dva raspršivača koje ponekad koristim zajedno, jedan na drugom, kad kuham na štednjacima na kojima se plamen neda smanjiti na minimum.

I to bi bilo to! Lista top 30 mogla bi i narasti jer već imam neke nove spravice u svoojoj kuhinji, ali o tome nekom drugom prilikom...U međuvremenu, nabavite neke od ovih spravica, dobro će vam poslužiti!

Šalji dalje!

Ako ti se sviđa ovaj recept ili misliš da bi bio drugima koristan, podijeli ga!