Top 30 pomagala u kuhinji!

Dio 3/5

Evo nastavka moje liste; za prethodne dijelove kliknite ovdje.

Inox nastavci za ukrašavanje

E ovo sad već spada u kategoriju ‘malih kuhinjskih perverzija’. I naravno nije nužno da posjedujete ovaj set svakojakih pipaca za svakojake kreativne ludorije, ali zgodno je ponekad zaboraviti na sve i glumiti umjetnika slastičara iako nemaš pojma na što će sve to na kraju ličiti. Ovo su lego kockice za (ne)odrasle kuhare i kuharice!

Mlinček za orahe

Mora zadovoljiti dva uvjeta: mora biti cijeli od metala (ne šugave plastike) i mora imati dobar učvrščivać za podlogu na navoj (a ne na vakum). Melje sve, od orašastih plodova, mrkve, sira, starog kruha…i nije skup!

Spravica za tjesteninu

Ako volite kuhati i svima se s time hvalite, a kod kuće nemate ovu spravicu, onda ste (bar u mojim očima) čisti lažnjak! Da li se ijedna osoba koja voli svježu i cjelovitu hranu može pogledati u ogledalo i mirno spavati a da u svojoj špajzi nema, bar neotpakiranu, mašinicu za tjesteninu?!? Od kada sam prvi puta isprobala ovaj čudnovati talijanski izum, sve se promijenilo…Tj. promijenilo se to da sada ne želim nigdje i od nikoga jesti lazanje ili tagliatelle, ako nisu rađene ručno, jer jednostavno, kad jednom probate ‘pravu stvar’ više nema povratka! Trk u kupnju!

Preša

Preša za povrće, ili službeno pickles press vrlo je koristan i nadasve nužan proizvod, porijeklom iz Japana. Iako je glavna svrha ove preše (plastične posude sa poklopcem s prešom na navoj) da stišće povrće (kako bi pustilo vodu i ukiselilo se), ja ju koristin još i za močenje suhih gljiva, rajčica itd. (na taj način su stalno cijele pod vodom) te za namakanje naranči i limuna u otopini vode i soli u svrhu odstranjivanja pesticida topivih u vodi. Povrće pritisnuto na ovaj način i kiseljeno od 24 sata do 30 dana, dobija fini, intenzivan okus i puno je enzima koji nastaju fermentacijom, a koji su odlični za našu probavu i zdravlje općenito.

Rukavice izolirke

Rukavice koje većina ljudi koristi za primanje vrućih tava, tepsija i lonaca su sve samo ne izolirajuće, a nedobog da su vlažne- zaradiš tri opekline da samo pogledaš nešto vruće što treba primiti…
Zato ljudi- uložite u prave, skuplje, dobro izolirane rukavice- po mogućnosti podebljane silikonom ili napravljene od super-izolirajućih materijala Nomexo ili kevlar. Svaka rukavica će se kad tad zapaliti, probušiti, ispucati i sl. ali ako je dobra to se bar neće desiti i vašim rukama!

Spatule i spatulice

Ah ta fina, savitljiva i glatka pomagala, bez njih bi mi kuhinjski život bio puno tužniji…Koristim ih za sve; ove silikonske za besprijekorno skidanje svega što se lijepi za stijeke posuda i lonaca, ove od inoxa za zaglađivanje kremi na tortama i torticama, kesima i keksićima…Ova rupičasta je odlična za okretanje palačinki, a kako je obučena u silikon, neće oštetiti tavicu!

Nastavak slijedi uskoro!

Šalji dalje!

Ako ti se sviđa ovaj recept ili misliš da bi bio drugima koristan, podijeli ga!