Zdraviji čokolino za velike i male

Ah, čokolino…Svi smo ga jeli u nekoj fazi života, ja pogotovo jer sam izrezivala i skupljala one slikice medvjeda Lina sa pakiranja pa to onda slala poštom, kako bi dobila kalendar! Koje veselje je to bilo u osamdesetima…dobiti kaledar s medvjedićem Linom! Kada bi danas prosječnom djetetu mali Lino osobno pozvonio na vrata mislim da to ne bi izazvalo toliko oduševljenje kao kad je na vrata pozvonio poštar s kuvertom iz Podravke!

Uglavnom, svi znamo da čokolino, iako ga preporučuja za bebe od 8 mjeseci života, nije baš nešto što bi mogli uvrstiti pod zdrave obroke, a još je manje dijetalan kao što je moja sestrična davno mislila pa je bila na ‘čokolino dijeti’ i udebljala se tri kile!

Čitam sastojke sa pakarinja čokolina: pšenični griz i brašno, šećer, čokolada u prahu (koja isto u sebi ima šećera), pa škrob i onda neki umjetno dodani vitamini.

Dakle recimo to ovako: ako djetetu servirate zdjelicu čokolina, to je isto kao da ste u zdjelici pomiješali 3 žlice brašna, 2 žlice bijelog šećera, malo praha kakaa i malo škroba…E pa tko želi da mu se dijete tako hrani???

Stoga mamice i tatice, pamet u glavu i kuhaču u ruke, evo recepta za zdraviju verziju čokolina koji djetetu možete ponuditi nakon godine dana starosti! A ni oni koji odavno nisu djeca neće se buniti…

Potrebni sastojci su:

U malom lončiću stavite da mješavina mlijeka i vode provrije, pa dodajte sol, pahuljice i griz. Promiješajte, smanjite vatru i pustite da se kuha, polu poklopljeno, nekih 10ak minuta.

Ukoliko je potrebno dodajte par žlica vode tokom kuhanja. Pred kraj dodajte žlicu namaza ili mješavinu lješnjaka, slada i kakaa, pa dobro izmješajte da se sastojci prožmu.

Ovaj zdravi lješnjak-čokolino bi trebao biti srednje gustoće, kao mekša kaša. Ukoliko ga pustite da odstoji, postati će gušći. Pa kako vaše koje dijete voli!

Ovo su količine za obilnu zdjelicu od koje se i ja najedem! 🙂

Šalji dalje!

Ako ti se sviđa ovaj recept ili misliš da bi bio drugima koristan, podijeli ga!