Repa - zimska kraljica na tanjuru

Za razliku od ljetnih i jesenskih mjeseci tokom kojih vlada obilje sezonskih namirnica, trenutno smo u najhladnijem periodu godine i vjerojatno nam je pomalo svima dosta zimskog povrća poput kelja, kupusa i mrkve na tanjuru!

No nije sve tako sivo, jer na tržnicama se skriva još poneka sezonska namirnica koja nam može osvježiti jelovnik i ponuditi nam hranjivih sastojaka, a jedna od njih je definitivno i neugledna repa!

Na našem se podneblju tu i tamo zimi nađe poneko jelo sa kiselom repom, a jela od sirove ili kuhane repe rijetka su i ne odviše popularna. I ja sama, iako sam svjesna vrijednosti ovog povrće, moram se ponekad prisiliti da ju kupim, jer jednostavno nisam navikla redovito ju pripremati, a nije bila dio moje prehrane tokom djetinjstva, pa sve do prije desetak godina.

Repa spada u porodicu krstašica tj. kupusnjača, a najčešće vrste repa koje možemo naći na tržnicama su bijela repa s ljubičastim ili zelenim nijansama, te žuta repa. U Europi je repa bila jedna od najvažnijih namirnica siromašnih, a nakon otkrića Amerike zamijenio ju je krumpir. Nutritivno je bogata vitaminom C u korijenu i listu, beta karotenom u listu te vlaknima u korijenu. Za razliku od krumpira sadrži vrlo malo škroba, pa kuhana repa nije brašnasta i ne raspada se, već ostaje sočna i kompaktna tokom kuhanja, što je čini pogodnom za dodavanje u razne vrste jela i kombiniranje s mnogo različitih namirnica.

Evo nekoliko savjeta i trikova za nabavku, čuvanje i pripremu repe koji će vam pomoći da se u nju (iznova) zaljubite!

Nabavka

Uvjeti rasta uvelike utječu na okus i teksturu repa. Dok ljetne temperature i suša povećavaju koncentraciju gorkog okusa i žilavost, uz vlagu, hladnoću i manje svjetla repe će biti sočne i slađe. Stoga, iako se mogu naći cijele godine, najslađe su i najmekše repe one svježe ubrane u kasnu zimu i rano proljeće. Kod kupnje odaberite čvrste repe glatke i svijetle kore koje, kad ih primite u ruku, imaju svoju težinu, jer će lagane repe iznutra vjerojatno biti drvenaste i suhe.

Čuvanje

Ukoliko uberete ili kupite veću količinu repe, ne perite s njih zemlju već ih čuvajte na hladnom, tamnom i lagano vlažnom mjestu u kašeti ili rasprostrte na suhu podlogu, da se ne dodiruju. Mogu se čuvati i u trapu tj. zakopane u spremnike sa zemljom ili pijeskom od tri do pet mjeseci, jednako kako što se čuva mrkva. U hladnjaku repe čuvajte do dva tjedna u papirnatom škarniclu, dok će zeleno lišće trajati puno kraće, tek nekoliko dana, prije no što požuti i uvene.

Trikovi za pripremu i kuhanje

Kao što je slučaj i s drugim povrćem iz roda kupusnjača, repe u stanicama skladište kemijske spojeve koji međusobno reagiraju pri oštećenju tkiva (npr. guljenjem, rezanjem ili ribanjem), te se stvaraju gorkasti i ljutkasti spojevi jakog mirisa. No, različiti načini pripreme i kuhanja odredit će dominantni okus i teksturu repe:

Ideje za inovativna jela s repom

U posljednje je vrijeme postalo „in“ krumpir, koji je bogat škrobom i kojeg neki žele izbjeći, zamjenjivati repom, pa se tako na internetu i u modernim kuharicama, osim klasičnog britanskog pirea od repe, mogu naći i verzije francuskog gratina s repom, pogačice s repom, guste juhe od repe… Repa se dodaje kao jedan od sastojaka mješavine ‘soffritto’ koja čini bazu za juhe, variva i gulaše (uobičajeni sastojci su luk, mrkva, celer ali se sve češće u toj kombinaciji može naći i repa), indijski curry obogaćuje se kockicama repe, repa se glazira u šećeru i miso pasti i dodaje u azijska jela s rižom, dok pečeni komadi repe i pomfrit od repe pomažu onima koji obožavaju krumpir ali ga moraju izbjegavati da izdrže novi prehrambeni režim. Osobno repu najčešće pripremam u raznim varivima s mahunarkama i žitaricama, dodajem sirovu u salate, pečem s drugim korjenastim povrćem, a kombiniram ju često s bundevom u krem juhama, jer tako mogu zakamuflirati repu i ‘podvaliti’ je i izbirljivijim članovima obitelji!

Kakogod se odlučili pripremati repu, vrijedna je vaše pažnje i zaslužuje mjesto u vašoj prehrani tokom zime, zato pri idućem posjetu tržnici posegnite i za nekoliko komada okruglih i sočnih korijena repe, sigurno nećete požaliti!

Ovaj je tekst objavljen u mojoj kolumni časopisa Sensa u veljači 2020.

Šalji dalje!

Ako ti se sviđa ovaj post ili misliš da bi bio drugima koristan, podijeli ga!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on stumbleupon
Share on whatsapp
Share on pocket
Share on email